Fy'Net
Knie Netwerk Maastricht-Heuvelland
Netwerk Traumarevalidatie
Geriatrie Netwerk Maastricht Heuvelland
CVA Ketenzorg
COPD
Chronisch Zorgnet
Perifeer Arterieel Vaatlijden
Post-Covid
Osteoporose, vallen en breken
ParkinsonNet
Sociaal Centrum Eijsden
Stichting Fy’net, het regionale samenwerkinsverband van fysiotherapiepraktijken in Maastricht en Heuvelland. Fy’net ondersteunt, profileert en faciliteert kwalitatief hoogwaardige fysiotherapeutische zorg. Fy’net anticipeert op veranderingen in zorg en maatschappij. Binnen Fy’net zijn een aantal gespecialiseerde netwerken actief waarbij wij zijn betrokken. Binnen deze netwerken zijn afspraken gemaakt over het werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, deelname aan (bij)scholing en communicatie en informatie-uitwisseling met ketenpartners (specialisten en verwijzers).
De fysiotherapeuten bij het Knie Netwerk zijn specialist in de behandeling van knieklachten. Zij werken volgens de nieuwste behandelrichtlijnen. Daardoor hebben ze de modernste inzichten en vaardigheden om de patiënt zo goed mogelijk te behandelen. Binnen het Knie Netwerk is de patiënt verzekerd van de beste behandeling van zijn/haar knie. Het Knie netwerk is onderdeel van het Beweeghuis, een netwerkaanpak in Maastricht-Heuvelland voor mensen met beweegklachten. In het Beweeghuis werken medisch specialisten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches intensief samen. Met als doel de best mogelijke beweegzorg en -begeleiding te bieden.
Het Traumanetwerk (afdeling MUMC) is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het revalideren van traumapatiënten. Traumapatiënten hebben letsels opgelopen na een ongeval. Het kan gaan om verstuikingen of eenvoudige botbreuken, maar bijvoorbeeld ook om open breuken, wervelbreuken of bekkenbreuken.
De fysiotherapeuten van het Traumanetwerk werken nauw samen met de multidisciplinaire teams van het MUMC (de traumachirurg en de ziekenhuisfysiotherapeut) . Zo kan er tijdig bijgestuurd worden, zodat de behandeling optimaal verloopt.
Het Geriatrie Netwerk Maastricht Heuvelland (GNMH) bestaat uit eerstelijns fysiotherapeuten die gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg verlenen aan (kwetsbare) ouderen. Het netwerk streeft naar kwalitatieve zorg door samenwerking, kennisdeling, zorgvernieuwing en kwaliteitsbevordering tussen de deelnemende fysiotherapeuten als tussen ketenpartners.
Sinds 1996 is er al CVA Ketenzorg in Maastricht. In de loop der jaren is ketensamenwerking sterk ontwikkeld en hebben veel patiënten baat bij deze gezamenlijke (na)zorg. CVA Ketenzorg maakt voor veel mensen het verschil. Zowel de patiënt als de mantelzorger krijgen op het juiste moment de zorg die ze nodig hebben. Daarbij zijn alle disciplines betrokken die kunnen bijdragen aan een adequate behandeling en het herstel van de patiënt. Daarmee worden de zelfredzaamheid én de kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de mantelzorger aanzienlijk verbeterd. Zonder deze nazorg zouden veel van deze mensen in een sociaal isolement terechtkomen, zou de druk op de mantelzorg toenemen, depressies op de loer liggen, kortom de naweeën van een CVA zouden een veel grotere negatieve impact hebben.
Fysio Willems is specifiek geschoold in het behandelen van patiënten met COPD. Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een chronische en progressieve longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid. Veelvoorkomende klachten bij COPD zijn: chronisch hoesten, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde inspanningsmogelijkheden, toenemende moeite met dagelijkse handelingen zoals wandelden op het tempo van leeftijdsgenoten, traplopen, huishoudelijke taken of het uitvoeren van hobby of werk.
Chronisch ZorgNet streeft als ideële stichting al sinds 2011 naar betere, betaalbare en meer toegankelijke zorg voor patiënten met niet-overdraagbare chronische aandoeningen. Deze visie sluit naadloos aan bij de richting die tegenwoordig wordt ingeslagen met ‘Passende zorg’.
Het multidisciplinaire netwerk bestaat uit eerstelijns zorgverleners: fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten en ergotherapeuten. Onze missie is ervoor te zorgen dat bij ons aangesloten zorgverleners in heel Nederland passende zorg leveren in de directe woonomgeving van patiënten. Deze zorg richt zich op een duurzaam effect, doordat leefstijl, zelfredzaamheid, bewegen en voeding centraal staan.
Bij perifeer arterieel vaatlijden, ook wel bekend als etalagebenen, is sprake van een vernauwing in de slagaders die naar de beenspieren gaan. In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien, maar bij inspanning is er een tekort. De spieren vragen dan om meer zuurstof dan de slagader door de vernauwing kan laten. Dit leidt tot krampachtige pijn of een doof gevoel bij inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn. Patiënten proberen de pijn voor anderen te maskeren door bijvoorbeeld stil te staan voor een etalage. Zo krijgen de benen rust en trekt de pijn weg. Daarom wordt de aandoening ook wel etalagebenen genoemd.
De aandoening Post-COVID is de verzamelnaam voor restklachten die een deel van de patiënten heeft na het doorlopen van een corona infectie, COVID-19. Zij hebben meestal één of meerdere van restklachten. De meest voorkomende restklachten zijn:
Osteoporose, soms ook wel botontkalking genoemd, is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en de structuur van het bot verandert. Door deze veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken, ofwel fracturen. Een fractuur is dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. Er is een groot aantal risicofactoren voor het ontwikkelen van osteoporose:
Een aantal risicofactoren zijn moeilijk te beïnvloeden, maar voor veel patiënten is wel een belangrijke gezondheidswinst te behalen op het vlak van leefstijl, bijvoorbeeld door meer te gaan bewegen in het dagelijks leven, te stoppen met roken en alcohol en bij voeding rekening te houden met deze aandoening.
Wij zijn aangesloten bij het landelijke Parkinson netwerk. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van Parkinsonisme en Parkinson patiënten.
In Nederland wonen 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, een chronische, complexe ziekte die vraagt om multidisciplinaire zorg en aanpak waarbij de mens centraal staat. De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een langzaam toenemende verstoring van houding en beweging. Kenmerkende symptomen zijn beven (tremor), een moeizame start van bewegingen, verminderd vermogen tot bewegen en spierstijfheid.
In de kern Eijsden werken diverse professionals zorg en welzijn, de gemeente en inwoners samen in het netwerk Sociaal Centrum Eijsden (SCE). Dankzij een subsidie van het ZonMw programma Lokale netwerken samenhangende ouderen zorg is een samenwerkingsnetwerk gevormd en een pilot gericht op valpreventie uitgevoerd. Zo is een goed netwerk gebouwd en geïnventariseerd wat er al allemaal gebeurt op het gebied van valpreventie.
Steeds meer senioren wonen langer thuis. Het is bekend dat elke vijf minuten een 65- plusser op de spoedeisende hulp belandt na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. Het geschat percentage inwoners van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico in gemeente Eijsden-Margraten is 23% (bron: www.veiligheid.nl). Het blijkt dat de meeste valincidenten plaatsvinden in en rondom huis. Het voorkomen van vallen heeft veel impact op de zelfredzaamheid van senioren, het langer thuis kunnen blijven wonen en hun kwaliteit van leven. Mobiel blijven is een voorwaarde om mee te kunnen doen, sociale contacten aan te gaan en daarmee eenzaamheid te voorkomen.
Om deze redenen wil het netwerk werken aan valpreventie zodat de zorg minder belast wordt én senioren langer vitaal en veilig thuis kunnen wonen. Het netwerk wil samenwerken met zorg, welzijn en het voorliggend veld. Deelnemende partijen: