Oedeemtherapie

Bij (lymf)oedeem is er sprake van een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht.
Dit kan komen als gevolg van een ingrijpende operatie, ongeval (botbreuk), brandwonden, bloedvatproblemen, bestraling, chemotherapie, aanleg of ouderdom
 
Lymfestelsel
Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol met betrekking tot onze immuniteit. Om het lichaam zo goed mogelijk te beschermen, liggen onze lymfevaten in de huid. Het lymfestelsel zorgt voor een ideale omgeving voor onze lichaamscellen, doordat de lymfe een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult in het lichaam. Het lichaam bestaat niet voor niets uit 2/3 vocht.
Indicaties:
- oedeem t.g.v. een operatie of ongeval
- oedemen bij reuma (bv. artritis)
- oedemen van het zenuwstelsel (bv. MS, gezichtsverlamming en migraine)
- oedemen t.g.v. ontstekingen neus, keel, oor en tanden (bv. Griep, chronische sinusitis)
- oedemen bij kinderen
- oedemen t.g.v. inwendige ziekten (bv. Chronische bronchitis, astma, claudicatio intermittens).
- dermatologische oedemen (bv. Chronische eczeem, acné, littekens)
- oedemen bij ouderen (bv. Osteoporose, vasculaire problemen)
- oedemen na stress (bv. Slapeloosheid, hoofdpijn)
 
Manuele lymfedrainage Vodder
Manuele lymfedrainage is erkend als effectieve behandelmethode voor zichtbare lymf- en veneuze oedemen. De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Zo wordt het overtollig vocht via de lymfebanen verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Bij de Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en de lymfbanen.
Daarnaast zijn er ook nog andere behandelmogelijkheden naast manuele lymfedrainage, deze zijn:
 
 
Zwachtelen
Deze zwachtels geven een druk op de huid waardoor het vocht wordt teruggedrongen.
 

 

 

 

Lymfetapen

De lymfetape wordt vaak gebruikt ter ondersteuning bij oedeemfysiotherapie. De tape wordt op een speciale manier aangebracht zodat het genezingsproces wordt ondersteund en het lymfedrainage stimuleert.

 

 

 

Steunkousen
Een andere behandelmethode is het gebruik maken van steunkousen. Deze worden geheel op maat aangemeten bij ons in de praktijk.
De steunkousen worden aanbevolen nadat het oedeem is geslonken middels manuele lymfedrainage Vodder en zwachtelen. De kousen zullen steun geven aan de lymfevaten en zorgen voor een goede afvoer van het vocht.

 

Bastings Webdesign