Manuele Therapie

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode die zich richt op de gewrichten, met als doel de gewrichten beter te laten functioneren en het verbeteren van de houding en beweging. Het gaat om de gewrichten in de wervelkolom (nek, rug, ribben en bekken), alle gewrichten in de armen en benen en het kaakgewricht. Manuele therapie is geschikt voor klachten die gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten. Gevonden bewegingsstoornissen (bewegingsbeperkingen) worden door de manueel therapeut opgeheven door middel van een aantal passief mobiliserende technieken (manipulatie genoemd) waarbij men een 'knakje' kan horen.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. De houding en de functie van de gewrichten verbeteren, waardoor het bewegen gemakkelijker verloopt en de pijn vermindert.
Naast een eventuele manipulatie zal gestart worden met de behandelde regio te gaan trainen (op spierniveau) om herhaling van de klacht en therapieafhankelijkheid te voorkomen. Hierdoor past manuele therapie in een activerend beleid, gericht op het verhogen van activiteiten.
Of manuele therapie ook uw klacht(-en) kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek op de eerste afspraak.

De manueel therapeut binnen deze praktijk is geregistreerd in het kwaliteitsregister Manuele Therapie van het KNGF (Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie) waardoor de kwaliteit van de behandeling is gewaarborgd.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van klachten die geschikt zijn voor een behandeling bij een manueel therapeut:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten eventueel met uitstraling tot in de armen
  • bepaalde vormen van duizeligheid, die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • klachten hoog in de rug en met eventueel rib- en/of borstpijn
  • lage acute/subacute rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
  • heupklachten
Bastings Webdesign